Server migratie zonder dat je het merkt

Server migratieEen server migratie is niet zomaar even iets. Dit moet simpelweg ‘pijnloos’ uitgevoerd worden en zowel jij als ondernemer als de klant moet er eigenlijk niets van merken. Zeer belangrijk is de planning, zeg maar het migratieplan. De sleutel is en blijft echter het inspecteren van de oude servers en diensten. Daarnaast is het een kwestie van het strikt volgen van het gemaakte plan en het bewaken van de deadlines.

Proces begint met een setup en de implementatie van nieuwe servers en diensten

Vaak begint de server migratie bij een setup en het implementeren van nieuwe servers en diensten. Belangrijk is dat ze compatibel zijn met de ‘oude’ diensten. Vervolgens worden de gegevens gemigreerd en worden de nieuwe servers getest en wordt met name gekeken of de nieuwe servers voor de volle honderd procent kunnen werken met de oude gegevens. Op het moment dat de nieuwe servers live zijn, wordt in het kader van server migratie een laatste sync uitgevoerd om zo het verlies van gegevens te voorkomen.

Belangrijk is om zo weinig mogelijk uitvaltijd te hebben

Het proces dat server migratie heet start dus steeds met een plan waarin bindende deadlines staan opgenomen. Belangrijk bij een server migratie is dat er zo weinig mogelijk uitvaltijd is. Ook dat wordt dus continu scherp bewaakt. Over bewaken gesproken, uiteraard zijn de nieuwe servers uitstekend beveiligd en dus toekomstproof. Een server migratie kan overigens elk moment van de dag uitgevoerd worden, het is maar net wat je zelf het beste uitkomt.

Er mogen tijdens het proces geen gegevens verloren gaan

Uiteraard is het tijdens de server migratie niet de bedoeling dat er gegevens verloren gaan. Het moment van het omschakelen en de re-sync van de server is vaak een belangrijk moment. Tijdens de migratie zijn de gegevens overigens steeds op de beste manier beschermd. Server migratie en daaraan gekoppelde zaken als het regelen van de SSL certificaten en domeinregistratie is een proces dat precies volgens planning dient te verlopen. Het is een kwestie van check en dubbelcheck. De professionals die de migratie van de servers voor rekening nemen weten precies wat ze doen en werken volledig conform de planning. Vaak geven de specialisten een tevredenheidsgarantie en worden de aanloopproblemen, mochten die er zijn, meteen opgelost. Server migratie is dus een kwestie van planning, het beperken van de dienst onderbreking en weten dat je met de beste professionals in zee gaat.